PELLE OCH MÖSSAN


Pelles röda mössa är det finaste han har, men en dag är den borta! Pelle är förtvivlad och ger sig ut för att leta, vilket blir början till ett spännande äventyr. Vad vill den kraxande svarta fågeln? Ska Pelle våga följa efter in i skogen?

Författare: @Marléne Tamlin 2021
Illustratör: @Miranda Karlström 2021
Baserad på en saga av: Tryggve Emanuel Andersson

Åldersgrupp: 3-6 år
Typ: Kortare kapitelbok, 38 sidor
Format: Mjukband 18x14 cm och ljudbok


Utgiven: Maj 2021 av Drömträdet
ISBN: 9789198650402 (Ljudbok: 9789198650419)

"Pelle som går sin egen väg, är finurlig, modig och full av känslor. Språket flyter fint och känns mjukt med inslag av humor och ibland nästan poetiskt"


Karin Askerin

“En liten gullig saga [...]
språket är väl anpassat och berättelsen mysig"


Bettan Bokprataren

“Supersöt liten kapitelbok som är lättläst med fina illustrationer


Mona / iminbokhylla

"Den är bra. Köp den."


Althea, 4 år

Bilder och smakprov


Klicka på bilden för att förstora/titta/lyssna!


DET VAR EN GÅNG...


Marlénes pappa Tryggve Emanuel Andersson föddes 1933 och växte upp i Eskilstuna. Han började sin bana i en fabrik som 12-åring men gav sig sen ut i världen. Han återkom dock ofta till Eskilstuna genom livet, bland annat i några år i början av 80-talet, när hans yngsta dotter Marléne Tamlin föddes. Marléne debuterade 2020 som barnboksförfattare och “Pelle och mössan” är hennes fjärde bok och baserad på en saga Tryggve brukade berätta för henne när hon var liten.


“Jag tänker mig att Pelles skogsäventyr utspelar sig i de sörmländska skogarna. Jag tror faktiskt att historien har sin början redan i pappas barndom på 30-talet.” berättar Marléne, som nu bor i Västerås.


I boken får vi följa Pelle, som har en älskad röd mössa. När mössan försvinner blir han förtvivlad och ger sig ut för att leta, vilket blir början till ett spännande äventyr. Vad vill den kraxande svarta fågeln? Ska Pelle våga följa efter in i skogen?


“Jag minns att pappa brukade berätta många olika sagor om Pelle och hans försvunna mössa. Just den här varianten i boken har jag skapat själv, men jag har använt karaktären Pelle och känslan i den fantastiska sagoskogen.”


Tryggve spenderade sina sista år i en liten by i nordöstra Thailand där han också är begravd efter sin bortgång 2018. Han hann också bo i både Tyskland och Spanien. “Pappa har alltid varit en stor inspiration för mig. Han har väckt min nyfikenhet på världen, både den verkliga och böckernas värld. Och inte minst på var tusan Pelles mössa tagit vägen!”


Boken släpps både som fysisk bok och ljudbok den 29:e maj och riktar sig till barn från tre år och uppåt. Den är illustrerad av Miranda Karlström.


“Jag har fått många fina texter av pappa, bland annat en del om hur det var att växa upp i 30-talets Eskilstuna. Jag hoppas kunna sammanställa allt till en bok i framtiden. Men jag börjar med att låta fler barn ta del av hans fina berättelse om hur Pelle övervinner rädslor och finner både mod och empati”

PELLE OCH MÖSSAN I MEDIA

Klicka för att öppna artikeln  (kan vara låst).