NORA OCH DEMOKRATIN - SERIE


Hur går ett val till? Vem bestämmer var lekplatserna ska ligga? Varför är vädret så busigt ibland? I bokserien får vi följa Nora, som deltar i och lär sig om olika delar av samhället, exempelvis genom att rösta, besöka ett nämndmöte som diskuterar lekplatser eller bli arg på det pulkaovänliga vädret och ringa upp en klimatforskare. Varje bok avslutas med förslag på frågor att prata vidare om.


Författare: @Marléne Tamlin 2021

Illustratör: @Marléne Tamlin 2021
Åldersgrupp: 3-9 år
Typ: Bilderböcker, 24 sidor
Format: Häftade 14x14 cm

Utgivna: Sep 2021 av Ditt Bokförlag


TITLAR


Nora och demokratin

Det finns olika sätt att organisera bestämmandet i ett land. Till exempel kan man ha en drottning eller kung. Eller en diktatur. Men eftersom människor är olika och tror på och vill olika saker så har vi kommit på ett sätt där vi kan bestämma tillsammans: demokrati!

ISBN: 978-91-89197-20-6


Nora röstar

Det är val. Nora ska rösta. Nora läser på, lyssnar på debatt och ställer frågor. Vem ska hon rösta på och hur går det till? Vad händer sen?

ISBN: 978-91-89197-24-4


Nora på nämndmöte

Nora har en snäll granne som är politiker ibland. Idag får hon följa med på tekniska nämndens möte. Vem sitter där? Och var ska den nya lekplatsen ligga?

ISBN: 978-91-89197-22-0


Nora räddar biblioteket

Noras älskade bibliotek ska läggas ned, men Nora ger inte upp. Hon och hennes nyfunna vänner skriver insändare och samlar in namn. Ska de lyckas rädda biblioteket?

ISBN: 978-91-89197-23-7


Nora och klimatet

Ingen snö - ingen pulka! Nora är sur på vädret och ringer upp SMHI. Varför är vädret dumt? Var kommer koldioxiden från? Vad kan vi göra för att sluta förändra klimatet?

ISBN: 978-91-89197-21-3


"Att förstå och påverka samhället kan verka komplicerat, men

Nora-böckerna gör det

enkelt och inspirerande.

Alla lär inte bli lika engagerade som Nora, men genom att Nora visar att det är möjligt så kan förhoppningsvis fler ta steg i den riktningen."

Göran Hådén,
tidningen Syre

"Samhällskunskap riktad till yngre läsare. Men jag tycker de fungerar ganska långt upp i skolåldern eftersom Nora inte har någon uttalad ålder, vilket är jättebra. Illustrationerna är tydliga och tämligen enkla, vilket gör dem

överskådliga och det blir
lätt att hitta kärnan och budskapet

i respektive bok."

Agneta Norrgård,
läsfrämjare och boktipsare

"Det är två pedagogiska böcker [...] 
De är båda välskrivna med
tydliga och färgglada illustrationer.

En bokserie för alla lärare där ute att köpa in till klassen inför nästa års val bland annat. Och till alla föräldrar att läsa och diskutera med sina barn."

Mona / iminbokhylla,
som läst Nora räddar biblioteket och Nora röstar

Mer material inkl lärarhandledning finns på Noras egen hemsida!


Låt barn vara barn?


Författaren Marléne Tamlin har arbetat med demokrati- och hållbarhetsfrågor i över 10 år, och debuterade som barnboksförfattare 2020 med populära Covve och Tvålen - en barnbok om Covid-19. Nu tar hon sig an fler komplicerade ämnen med den nya serien om Nora, som är en sorts samhallskunskap för de yngsta. Detta under demokratins jubileumsår 2021.


"Nu firar vi 100 år av demokrati i Sverige, men demokratin kan aldrig tas för given, utan måste vinnas och utvecklas varje dag. En viktig del är att släppa in barnen. Genom bokserien om Nora vill jag bjuda in de yngsta i samhällsdebatten genom att förklara det komplexa på ett lätt och kul vis!"


Marléne berättar att de flesta hon pratar med är väldigt positiva till projektet, det finns nästan inga konkreta böcker om demokrati för förskoleåldern, och få för lågstadiet. Men det finns också de som fnyser åt idén och säger "Låt barn vara barn!”. Marléne har svar på tal:

"Jag tänker att det är att se kunskap och samhällsfrågor ur vuxna ögon, när utbildning uppfattas som en ansträngning och politik som något tungt eller trist. Så mitt svar är: Ja, låt barn vara barn. Möt deras fantastiska längtan efter kunskap. Föd deras omättliga nyfikenhet. Uppmuntra deras positiva och engagerade inställning till världen. Svara på deras frågor tills tungan värker! Kanske lär vi oss något viktigt på vägen."

"Nora hjälper oss i förskolan att fördjupa arbetet med demokrati. Böckerna erbjuder ett bra underlag för samtal med barnen kring viktiga demokratiska frågor"


Charlotta Lind,
förskolerektor

"Böckerna är tydliga, lättsamma och lärorika med bra diskussionsfrågor i slutet av varje bok. Illustrationerna är tydliga och charmiga och visar på en mångfald bland karaktärerna som speglar vårt samhälle."


Karin Askerin,
förskollärare och barnboksförfattare

"Böckerna tar fram det lustfyllda lärandet som genomsyrar förskola och skola. De är  skrivna så att de lätt kan anpassas till alla åldrar och ger stort utrymme att arbeta vidare kring dessa viktiga frågor tillsammans med barn och kollegor."


Jelina Kronberg Thomasdotter,
förskollärare